BEVILJADE ANSLAG
Vi i Gudrun Sjödén Foundation har med glädje beviljat nedan nämnda anslag. Vi har fått många intressanta ansökningar, men valt att bara bevilja ett fåtal. Vi tror att vi gör mest nytta då varje anslag är lite större.
PROJEKT OCH ANSLAG
PEMAs textil- och designprojekt i Kathmandu
Pema Dorjee och Spirit of Threads, Monica Ekervik-Hedman I Stockholm har ett samarbete gällande sömnadsskola för nepalesiska kvinnor i Kathmandu, Nepal. Skolan är i gång och tredje kullen av elever började i skolan i mars 2022.
I sociala media finns det nu en hemsida under namnet Pema Foundation. Här berättar teamet om projektet och vi har möjlighet att följa det fortgående arbetet. Resa till Kathmandu är planerad i september 2022 för vilken Gudrun Sjödén Foundation har givit bidrag till. Läs rapport här »
Git Skoglund, textilhistoriker och journalist, skriver och ger ut en bok om odling av hampa i en vietnamesisk by. Hampan odlas på traditionellt sätt och byns kvinnor tillverkar hantverksprodukter. Beviljat anslag SEK 45.000.
Git rapporterar att hon nu varit i Vietnam och följt byns arbete med odling, beredning och vävning av hampa. Vi har fått en innehållsrik rapport med många färgstarka bilder från verksamheten från odlingen till de färdiga produkterna. Läs rapport här »
Åsa Pärsson – vävjournal från olika delar i världen
Åsa skickar rapport om hennes första nedslag i Florens där hon har fördjupat sig i vävning av sammet. Hennes stora intresse är att fördjupa sig i redskap runt vävning. Hennes reseprojekt går vidare till Hangzhou Silk Museum i Kina, Oaxaca i Mexiko för att lära ryggbandsvävning, Uzbekistan för att väva silkesammet och ikat.
Stephanie Suarez, FIX webbsida – om lagning av kläder/textil
Malin Vessby, tidningen Hemslöjd – resa till Grönland om textilhantverk
Marie-Louise Franzen, Almgrens sidenväveri – skapa funktionsdugliga vävstolar inför hantverksutbildning
Anna Blom – bidrag för marknadsföringen av hennes podcast "Mode och Livsstil".
Anna Häggblom skriver och ger ut en bok om Göta Trägårdh.
Göta var under framför allt 50-talet en erkänd textilformgivare och modetecknare. Grundare av Beckmans Designhögskola tillsammans med Anders Beckman (för reklam och grafisk form, mode och produktformgivning). Beviljat anslag SEK 50.000.
Globala pedagoger – har fått anslag för att bygga och starta en skola för sömnad i Burkina Faso, vilken nu är under uppbyggnad. Globala pedagoger är en utvecklings- och välgörenhetsorganisation som bekämpar fattigdom och utanförskap i Sverige och andra länder. (Beviljat anslag SEK 100.000).
Med spår av handen - kunskapsbok om blocktryckt och indigofärgning
En bok som visualiserar blocktrycket och dess unika mönsterrikedom, från ett historiskt perspektiv fram till idag. Samt ett kulturutbyte med blocktryckare från Ajrakhpur, Kutch, Indien och studerande och verksamma inom det textila fältet i Sverige.
Anslaget har gått till Linda Zetterman, designer och lärare på Capellagården och Johan Ekelund, fotograf och grafisk formgivare (Belopp SEK 50 000)
STICKAD IKAT - experiment med garnreservage för mönsterstickning
Här studerar Eva ikat-textilier i Sverige och internationellt, historiska och samtida, samt arbetar med konstruktion av redskap för effektiv omknytning, gör egna experiment med garnreservage samt fortsatta försök att kombinera ikat med stickning.
Målet för Eva är att på förhand kunna räkna ut hur ombindningar ska göras för att kontrollerat och rapporterat sticka en mönstrad yta, utan att använda flera garner i olika färg.
Anslaget har gått till Eva Davidsson, formgivare/designer
(Belopp SEK 40 000)
Utveckling MÅNGFALDENS MÖNSTER (växter och fåglar)
Här vill man studera växter och djur för att sedan utveckla dess former till textila mönster. En biolog möter handens verk i mönster skapade med naturen som inspirationskälla.
Anslaget har gått till Anna Berg, kulturmålare/biolog och Maj Persson, marinbiolog/ illustratör. (Gemensamt belopp SEK 60’).
En bok med minnen från ett färgstarkt designliv
Med en riktigt lång historia i den svenska textilindustrin vill Wanja berätta sin historia från tidigt 60-tal och fram till idag – dvs 70 år som formgivare.
Anslaget har gått till Wanja Djanaieff, konstnär, formgivare, adj professor, mm.
(Belopp SEK 100’)